MANIFEST DE CREACIÓ DEL PROJECTE
“ESPAIS QUE EDUQUEN, PATIS PER A TOTHOM”
Les entitats promotores del Projecte “Espais que eduquen, patis per a tothom” mostrem amb aquest manifest la nostra ferma convicció en la reconfiguració dels espais educatius amb la participació democràtica de la comunitat educativa i l’assessorament tècnic i pedagògic. Aquestes decisions de transformació s’han de prendre de manera conscient sota els valors de la sostenibilitat, la salut, el benestar, la socialització, la inclusió, el respecte i la creativitat. En aquest context situem la creació d’un conveni marc de col·laboració entre institucions i entitats sensibles.
Fa més de tres anys, l’Associació Llavors de Vincle va organitzar un Edcamp sobre patis escolars. Davant de l’alta participació es va elaborar un primer manifest que es va presentar al Departament d’Educació i a l’Ajuntament de Lleida. A partir d’aquí es van iniciar reunions amb diferents representants d’entitats i organismes públics fins que ens hem constituït com a grup de treball realitzant una trobada mensual al CRP del Segrià.
Durant més de dos anys ens hem reunit amb una mateixa inquietud: debatre i buscar la manera d’unir-nos per garantir que els espais exteriors de les escoles puguin convertir-se en espais educatius que s’adeqüin a les necessitats i voluntats de tots els agents que comparteixen l’espai.
D’aquesta manera neix el projecte “Espais que eduquen, patis per a tothom”, amb l’objectiu de promoure un procés educatiu professional, interdisciplinari i col·laboratiu que impulsi la reflexió i l’acció al voltant dels patis escolars en els centres educatius i capacitar els centres per a què puguin crear de manera autònoma i sostenible el seu propi projecte amb la participació de tota la comunitat educativa implicada (infants, famílies, docents…). Aquest procés ha de comptar també amb el suport i acompanyament de professionals, de manera que l’espai sigui alhora l’objecte i producte d’estudi, generant procediments educatius, democràtics i participatius enriquidors.
Actualment, davant l’emergència sanitària, climàtica i social, hem après que és imprescindible crear aliances i consensos entre els diferents grups d’interès de les comunitats educatives (famílies, claustres, equips directius, AMPA/AFA, administració, professionals de l’educació…). La finalitat és aconseguir uns espais coeducatius, sostenibles i saludables que millorin la convivència, la cohesió social i el respecte al medi ambient en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la UNESCO.
I és per això que aquest conveni marc i aquest projecte són una gran oportunitat per unir esforços i per demostrar-nos que quan treballem units les experiències són més enriquidores i satisfactòries. Ens trobem davant d’una situació nova en què tots els agents que participem en l’educació dels infants ens hem reunit per donar veu a aquesta necessitat de revisar els espais educatius. Perquè l’educació dels infants és una tasca que ens ha d’ocupar a totes i tots i l’hem de posar al centre de les nostres prioritats.
Les entitats i institucions impulsores del conveni marc que donem suport a aquest manifest ens comprometem a establir les línies de col·laboració per realitzar activitats de formació, difusió, investigació, transferència de coneixement, innovació, divulgació dels conceptes espacials, arquitectònics i de medi ambient dins dels programes educatius de cada centre i a la seva inclusió dins del currículum escolar a través de principis col·laboratius entre tots els agents que intervenen en la formació de l’alumnat.
I és per a la promoció d’aquesta mirada interactiva i col·laborativa de fer front als reptes i a la transformació dels espais educatius que demanem la vostra adhesió i signatura d’aquest manifest: