Donar el pit és molt més que aliment:
és consol, amor, vincle. Amb el biberó
també pots aconseguir tot això.
Ibone Olza
- El suport de les persones que us envolten és essencial. Els nadons necessiten el contacte amb la mare per sentir-se segurs i poder ser alimentats de manera freqüent. El suport de la parella i l’entorn proper, tant en la vessant més emocional com més pràctica (tasques de la llar, visites, encàrrecs…), afavoreix el descans de la mare i el nadó.
- La llet articial s’ha d’esterilitzar. És necessari preparar els biberons de llet artificial tal com recomana el fabricant, ja que la llet en pols pot contenir bactèries. S’ha d’escalfar l’aigua on prepararem la llet de fórmula a 70 graus per esterilitzar la llet en pols i després
deixar-la refredar abans de donar-la al nadó. - Si és possible, és preferible que la mare alimenti el nadó. Com afirma el Dr. Nils Bergman, neonatòleg especialista en neurociència perinatal, l’hàbitat natural del nadó és el cos de la mare. Rebre l’aliment en el cos de la mare, segur i amorós, és necessari per al seu desenvolupament (exogestació) i així, a més de l’aliment, estimularà tots els seus sentits amb el cos de la mare: en rebrà el contacte, l’olor, la mirada i el so del batec del cor i de la veu. És interessant que sigui la mare qui doni el biberó amb el nadó en braços per afavorir el contacte corporal i amb la mirada. Si no és possible, és recomanable que com a màxim alimentin el nadó 2-3 persones i que siguin sempre les mateixes. Els nadons tenen capacitat de vincular-se de forma segura com a màxim amb 4-5 persones durant els primers anys de vida (I. Olza, 2012).
- Canviar el costat amb què es dona el biberó és important. Es recomana canviar el costat amb què es dona el biberó i es pot canviar en la mateixa presa o en diferents preses.
- La lactància és a demanda. Ofereix el biberó quan el nadó mostri senyals de tenir gana i retira’l quan doni senyals de no voler-ne més, tant de dia com de nit.
- Es pot oferir el mugró. Encara que el nadó no prengui el pit, pots oferir-li el mugró com a consol i per a la succió nutritiva emocional. Si la mare no vol, es pot oferir xumet com a substitut del pit, tenint en compte que es recomana oferir-lo en braços per oferir també el consol emocional i que no es converteixi en un objecte transicional. (I. Olza, 2012)
- El nadó ha de poder regular la quantitat de llet que ingereix i la velocitat a què ho fa. Segons el mètode kassing, l’infant ha d’estar assegut en un angle de 90 graus i es dona el biberó en horitzontal, de manera que sigui el nadó qui reguli la quantitat
de llet que ingereix i la velocitat a què ho fa. - L’OMS recomana un mínim de sis mesos de lactància exclusiva. Durant els primers sis mesos els nadons s’alimenten únicament de llet. És innecessari i contraproduent oferir aigua, sucs, infusions i aliments abans dels sis mesos. Un cop s’inicia l’alimentació complementària, la llet continua sent l’aliment principal fins a l’any de vida.
- S’ha de gestionar el biberó com el pit. És important, per mantenir un vincle afectiu saludable, donar el biberó com si estiguéssim donant el pit: tenir el nadó pell amb pell o molt a prop, mantenir la mirada, acariciar-lo, donar temps a jocs i somriures… Cal no caure en la falsa comoditat de donar-lo a distància i deixar el nadó prenent el biberó sol o delegar aquesta acció a una tercera persona si com a mare pots donar-l’hi tu.
- Es retirarà el biberó quan el nadó estigui preparat. Es recomana retirar el biberó quan el nadó estigui preparat: sense forçar, de manera respectuosa amb l’infant i tenint en compte les seves emocions.