Com podem gestionar aquests moments de tensió i conflicte d’una manera amorosa i pacífica?
El que pensem que veiem en el comportament d’un nen gairebé mai és el que realment li passa. La nostra responsabilitat no hauria de ser voler modificar el comportament d’un nen a través de càstigs, premis i amenaces sinó entendre per què fa el que fa i ajudar-lo a gestionar-lo i fer alguna cosa al seu favor perquè pugui sentir-se millor.
Quan ens sentim bé, ens comportem “bé” ja que estem en harmonia. Quan ens sentim malament ens comportem “malament”.
Ser conscients de QUÈ és el que ens passa a nosaltres com a adults quan els nens no són com nosaltres voldríem que fossin és la nostra responsabilitat.
Quan no podem controlar les nostres pròpies emocions solem convertir-nos en controladors de les emocions dels nens. Pensem que tenim dret a controlar els nens pel seu propi bé. No ens adonem com les nostres experiències primerenques influencien la forma de veure i tractar els nens.
La societat actual és un viu reflex de com ens va anar de nens. És de gran urgència el començar a fer les coses des d’un altre lloc sense tants crits, sense tantes ordres i sense haver de recórrer a l’autoritarisme. Hem de prioritzar les relacions amoroses i pacífiques sense tant ús de poder.
Anteposar la relació ens unirà i enfortirà. L’amor incondicional és el que tot ésser humà necessita per poder arribar a ser qui ha vingut a ser. Donar el que no vam tenir fa mal i fer les coses d’una manera diferent del de la majoria costa però sé que és possible.
El meu propòsit és entrar en el teu cor per poder ajudar-te a arribar a ser la mare o pare que els teus fills necessiten que siguis i l’adult amorós i pacífic que tot nen necessita. Tothom tenim la capacitat de canviar y millor amb una mica d’ajut i inspiració.
El més important és ser conscients i poder veure què és el que ens ho està impossibilitant. Preguntem-nos:
“Això què faré o diré ara millorarà la nostra relació i ens connectarà o ens distanciarà?”
Com mare, pare, docent o acompanyant, t’has preguntat alguna vegada:
Quines són les veritables necessitats dels nens i adolescents?
- Per què ens costa tant connectar amb elles, identificar-los, reconèixer-les, acceptar-les i satisfer-les?
- Per què són tan importants les 4 arrels de la Criança Consent (presència-validar-nomenar-intimitat emocional) que Yvonne Laborda desenvolupa en el seu llibre “Dar Voz al Niño“?
- Com podria millorar el vincle afectiu en la meva família o en la meva aula?
- Per què els nens tenen reaccions emocionals tan intenses?
- Què em passa a mi que em costa tant gestionar-les i acompanyar-les?
- Per què dubto sobre els càstigs, les recompenses, els premis, les amenaces, els límits …?
- He llegit molt, he fet altres cursos, he assistit a tallers però encara no he pogut canviar certes conductes.
- Com puc baixar al sentir tot el que ja tinc intel·lectualitzat per poder finalment arribar a una transformació?
- Com puc ajudar (Donar Veu) als nens de la meva vida en presència d’altres adults que no viuen sota els principis de la Criança Conscient?
- És possible o necessari que la meva parella i jo anem en la mateixa direcció?
- Com puc arribar a ser la mare-pare que els meus fills necessiten?
- Com puc acompanyar als meus alumnes com veritablement necessiten?
Yvonne Laborda ens ofereix la seva formació en Criança Conscient I Educació Emocional:
http://yvonnelaborda.com/formacion-crianza-consciente-educacion-emocional/
La Yvonne ens vol inspirar. Ella comenta que inspirar no és ensenyar, sinó despertar allò que una altra persona ja sap però que tenía adormit.
En aquesta formació es tracta de SENTIR al nen i DONAR-LI VEU. Simplement deixar d’interpretar o jutjar les seves necessitats legítimes. Es tracta de connectar amb la vivència real infantil o juvenil, validar-la i anomenar-la tot i que no puguem comprendre-la ni satisfer-la.
Recorda que les persones, els llibres, les experiències, els cursos, les formacions i les oportunitats … ens arriben quan estem realment preparats per rebre’ls. No és casualitat que estiguis llegint això.
Aquesta formació transformarà la teva forma de veure i sentir als nens.