Les jornades ja formen part de la història que escrivim JUNTS. Els que les vam viure, vam gaudir de dies de molt Vincle; de moltes il·lusions, idees i abraçades.
Moltíssimes gràcies a les persones que han dedicat estones del seu temps a la organització, de temps no anem sobrats ningú i tot així ens van regalar hores de dedicació. Gracies a la Núria Cirilo per la seva classe de ioga, a Ananda Ioga per fer-nos-ho tant fàcil, a Francesc Garreta pel seu art amb Mandales al carrer, al Pep Callau per treure’ns unes rialles, a la Fanny Majó per la seva xerrada i el seu treball en pro a fer realitat els canvis que molts volem a les nostres escoles, i a la Sonia Kliass per donar-nos tantes claus per apropar-nos i vincular-nos millor als nostres infants.
Fanny Majó
La xerrada del divendres de Fanny Majó sobre l’acompanyament educatiu dels nostres fills va ser el primer acte de les I Jornades de LldV del 2016.
Fanny Majó ens va parlar de les bondats de tenir expectatives positives sobre els nostres fills. Ens va exposar l’important que és descobrir els seus talents personals i que com a pares és la nostra tasca ajudar als nostres fills a descobrir-los.
Per a cada cosa cal buscar el moment, no cal córrer perquè els nostres fills assoleixin objectius pedagògics. En la seva classe, Fanny parla als seus alumnes de la importància de “comprar els Coneixements” no d’únicament “llogar a els coneixents”. Quan hi ha dificultat en l’aprenentatge, l’angoixa dels pares es contagia, recomana control i comunicació positiva amb els nostres fills.
Creu que és necessària una renovació pedagògica amb continguts ètics.
Sonia Kliass
El dissabte al matí, a la sala Alfred Perenya va tenir lloc la segona xerrada, aquesta vegada per Sonia Kliass, dedicada al tema de resolució de conflictes.
La Sonia amb la seva característica afabilitat, ens va recordar que els nostres fills són com una llavor, amb informació i potencial, no cal estimular massa, només necessita el medi òptims per créixer.
Per tal de ficar limits, els pares hem de estar presents i tranquils. Cada vegada hi ha més límits, relativitzar i empatitzar amb els nostres fills ens pot ajudar. Ens podem preguntar: estic donant un bon model? Dic i faig amb coherència? Els pares també estem en un camí d’aprenentatge.
Sobre la integració de les normes socials va comentar que en l’edat compresa entre les 0-7 nostres fills es regeixen gràcies a la imitació, a partir dels 7 esperen l’autoritat, però amb els adolescents, l’autoritat no funciona.
Abans dels 3 anys els nostres fills no tenen l’estructura psíquica per saber qui és, molt menys per saber què necessita l’altre. És a partir dels 5 que comença a desenvolupar l’empatia. Els nostres fills estan en el “fer” de manera que els costa molt el “NO fer”. Un mètode, és en lloc de prohibir-li per “NO fer” és proposar “fer” una altra cosa.
Pep Callau
El Pep va saber fer-nos riure de les seves ocurrències i també de nosaltres mateixos. Va ser un espectacle d’improvisació aclaparador, de música, ritme frenètic que sorprenia als adults i cridava l’atenció dels petits. Vam veure des d’un desfilada de carrets fins referències imaginatives a per exemple el Tofu, a la criança conscient… Es va acomiadar dient que tornaria quan celebréssim la desena edició les Jornades de LldV.
Mandala
Francesc portava amb si, ja caculades, les mesures exactes de cada traç, cada línia, cada cercle del mandala del logo de LldV. A primera hora es va dedicar a dibuixar-lo en la terra del passeig central dels Camps Elisis, seguidament entre tots vam col·locar pedres blanques en els traços. Amb pols de marbre i diversos pigments va aconseguir tots els colors, que no són pocs. Col·laboraren tant grans com petits amb la mateixa cara de sorpresa en veure les tonalitats que anaven formant-se. Francesc i Maria van col·locar un petit munt de cada color a cada porció del mandala. Quan ja estaven tot preparat, va començar la màgia de donar color. Tots vam prendre un grapat, les manetes petites també agafaven i col·locaven amb destresa. I després d’una estona de concentració i acompliment va arribar el moment de veure el resultat. Sorpresos vam veure com entre tots i guiats magistralment per Francesc, havíem fet una obra d’art.
Ioga en família
En una zona fresca dels Camps elisis, amb so d’aigua i al costat del mandala, les famílies envoltem a Núria Cirilo d’Ananda Ioga. Núria ens va connectar ràpid amb un càlid ambient i ens va omplir de somriures, respiracions profundes i harmonia. Ens divertim, juguem i experimentem el ioga, petits al costat de grans.
Enllaços relacionats
siaprendrealescola.blogspot.com.es
mandalesalcarrer.blogspot.com.es